keskiviikko 25. helmikuuta 2009

MAATTOMAN ELEMENTEISTÄ PARISANAA

1.
tulimeri
paloilma
merivesi

1.2.
tuliilma
ilmailma

2.1.
palovesi
meriilma
talomesi

9 kommenttia:

thedamagedone kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
thedamagedone kirjoitti...

Olikohan se Veltto Virtanen, jonka kiteytykset peruselementeistä olivat, paitsi "maailma", myös "tulivesi". Vähiin menee ennen kuin kokonaan loppuu...

Aurinkomorsian kirjoitti...

Älähän hötkähtele, dear earthmama. Kovimmatkin meistä loppuvat ---normaalisti luotettavien lähteiden mukaan--- äkimmin ja hitaammin ja suuremmalla kitinällä kuin arvaavat. Mä en tosin muista mainitulta Virtaselta kuin "elinveden". Se toi aina mieleen funkymman eli pohjoisemman lausunnonantajan, joka mieli tiedottaa "kusevansa päällemme". Ja mitä muuta voi odottaa jungiaiselta psoskeologilta joka liittyy populistiseen vihapuolueeseen? Ja mitä muuta keltään jungiaiselta voi kohtuudella odottaa kuin listautumista laitokseen nimenomaan uuspopulistisessa liikkeessä, joka "muukalaisia" vihailee? Ensin loppu, sitten niukkuus.

Tämä liittyikin yllättävän syvästi kahdeksansormisen litaniamme ytimeen: mesi, koti, pako, meal, warmth.

Näin suoraan en ole mitään hirveämpää koskaan ajatellut.

Mummo kirjoitti...

Sitä vain mietin, että kun sinulle ja A. Kivelle se, joka meille muille on maailma, on jo vähennetty, yksiainen mailma, mikset ole otsikossasi "maton". Sillä onhan se kaunis sana: ilman mua, mätön. Eller hur?

Noihin -si-päätteisiin saat oudosti sinän tuntua. Pa-lovesi on miltei rietas. Vai rakkaudestako tässä on kyse? Ja ilmailmaan on kätketty se, mikä nyt muka puuttuu, mailma.

Mummo kirjoitti...

Ja herrajumala, Morsian, tutki aikaasi! Vielä ei ole lounaskaan käsillä, ja minun väitetään puhuneen täällä keskiyöllä.

Aurinkomorsian kirjoitti...

Rakas Gramma: olet aivan väärässä. En aio tutkia aikaa. Tai aikaani. Onko se meidän syymme jos asutte, lounastatte, uinutte jossakin Venäjän länsikainalossa?

Oikeellinen tapa tarkastella pikkupallosemme suhteita sulhaseeni on mondialismo. Kun tällainen nimi on siunauva. Kun ei voi katsoa kelloa enää kuin globaalisti. Päivämääräraja on yksin selkeä lukema pallosta. Ja pallosmaisinta (merien jälkeen) on etsiytyä Kiinan kainaloihin...

Muuten olet asian ytimessä. Rakkauden kyllä kiellän. Riettaus oli tahaton. Ja todellinen. Mutta että "maton"? Kaikki sekoisi. Mutta ehkä se olisi kaikille turvallisinta, kun ei näitä asioita... kenkään kestä. Miltä näyttäisi muuten mies/öljö Mansa myynyt?

thedamagedone kirjoitti...

Tuo "il"- ja "ma"-tavujen välinen "mail" on kyllä viehko. Siis "posti" on "ilmassa", "air", joka "julkistamiseen" ja "välittämiseenkin" liitetään. Lähinnä toki vain sähköisissä medioissa.

Vaiko sittenkin maskuliini "il" ja runollinen yksikön ensimmäinen, "ma", joiden välissä posti kulkee...

KOMMENTTI POISTETTU kirjoitti...

Space is substance. Cézanne painted and modelled space. Giacometti sculpted by "taking the fat off space". Mallarmé conceived poems with absences as well as words. Ralph Richardson asserted that acting lay in pauses... Isaac Stern described music as "that little bit between each note - silences which give the form"... The Japanese have a word (ma) for this interval which gives shape to the whole. In the West we have neither word nor term. A serious omission...

Aurinkomorsian kirjoitti...

Negatiivinen tila olikin hauska tavata.

Häpeäksi joudun tunnustamaan, että juuri se oli mielessä. Kaveri tässä nimittäin juuri hoipersi ulos silloisesta ovesta. Sen täytyi olla 90-luvun keskellä. Kainaloissaan tuo näyttelyjulkaisuista nätein, siis "Tila-aika Japanissa", by Hgin kaupungin taidemuseo, 1981.

Ja maskuliini. Italaisestihan hän kummittelee artikkelina kahden kolmesta oopperan edessä. Naapurissa hän on ekspletiivi, kuten kauniisti sanotaan, il pleut.

Air, verbi. Sehän on myös lausua, ilmaista. "He aired some pyysalo opinions..." Mutta mistä johtuu että parisanat (ja itse termi parisanaaminen) alkavat päivä päivältä kuulostaa yhä etnisemmiltä lyömäsoittimilta, kielisoittimilta, paritansseilta?